Jouw intuïtie klopt altijd

Soms dénk je dat je een goede beslissing neemt, maar houd je er achteraf een naar gevoel aan over. Heb je dat weleens gehad? Misschien heb je bijvoorbeeld een behandelaar of trainer bij je paard gehad waar andere mensen heel enthousiast over waren. Achteraf gezien fluisterde jouw intuïtie meteen al: ‘Is dit wel een goed idee?’, maar je liet je overtuigen door alle enthousiaste verhalen. De aanpak van deze persoon bleek inderdaad geen succes voor jouw paard en je houdt er een rotgevoel aan over: ‘Had ik maar naar mijn gevoel geluisterd!’.

Kom weer in contact met je intuïtie

Ik denk dat dit voor veel mensen een herkenbaar scenario is. In de maatschappij waarin we leven is het namelijk een behoorlijke uitdaging om vanuit je intuïtie te leven. Alles lijkt gericht op snelheid, presteren en denken (ratio). Het is daardoor al een hele uitdaging om in contact te komen met je intuïtie, laat staan hiernaar te handelen. Toch kennen we allemaal dat onderbuikgevoel wel. Of een knoop in je maag. Dat is je lichaam dat je iets probeert te vertellen, maar als je dit niet herkent zul je dit gevoel al snel willen onderdrukken en verzin je allerlei rationele argumenten om iets toch wel of niet te doen.

Oefen bewust met voelen

De enige manier waarop je in contact kunt komen met je intuïtie is door te vertragen en regelmatig rust te nemen. Een hele uitdaging met een volle agenda, maar niet onmogelijk. Begin bijvoorbeeld eens met een paar keer bewust adem te halen als je in de file staat. Of loop in gedachten je lichaam langs als je in de rij bij de supermarkt staat: wat voel je? Het kan heel verleidelijk zijn om maar door te rennen en juist niks te hoeven voelen. Dan hoef je namelijk ook geen vervelende dingen te ervaren. Als je een rijker en bewuster leven wilt leiden is wegkijken echter geen optie. De dingen die in jou spelen, willen gehoord worden en alleen door al die gevoelens één voor één toe te laten, kun je helen.

Durf te voelen en te luisteren naar je intuïtie

En dan komen we terug op het luisteren naar je intuïtie. Want dat kan alleen als je je intuïtie herkent. Als je durft te voelen. Hoe meer je hiermee oefent, hoe makkelijker het wordt. En hoe beter de keuzes zullen zijn die je voor jezelf en voor je paard maakt. Diep van binnen ‘weet’ je namelijk wat wel en niet goed voor jullie is. Daar hoef je niet keihard over na te denken. Je zult vast nog weleens in de valkuil stappen waarbij je je hoofd volgt in plaats van je hart. Dan baal je misschien achteraf dat je vanuit je hoofd een keuze hebt gemaakt die toch niet kloppend bleek. Wees dan niet te hard voor jezelf; je doet wat je kunt en je bent aan het leren.

Bewust kiezen

Uiteindelijk, en dit is een proces, zul je bij beslissingen makkelijker kunnen inchecken bij je intuïtie. Let wel op verraderlijke gevoelens zoals angst. Die kunnen enorm sterk zijn en je ook daadwerkelijk een opgelucht gevoel geven als je daar naar handelt. Angst is echter niet altijd je intuïtie; de vraag is of het in de betreffende situatie terecht is óf een irreële angst betreft die je in je jonge jaren wellicht hebt ontwikkeld. Hoe beter je kunt voelen wat jouw waarheid is, hoe vaker je de juiste keuze kunt maken. De keuze die kloppend is voor jou en voor je paard. En dat is het enige dat telt; ongeacht wat andere mensen daarvan vinden.

Jouw paard beter leren begrijpen

Elke maand deel ik inspirerende ervaringsverhalen en inzichten die je zelf kunt gebruiken om de band met je paard te versterken.

Van frustratie naar plezier

Je kunt om verschillende redenen vastlopen met je paard. Het kan er letterlijk voor zorgen dat je geen zin meer hebt om naar stal te gaan. Hartstikke rot, want je hebt je paard natuurlijk niet voor niks ooit gekocht.

Als je bereid bent om het over een andere boeg te gooien, dan is er veel mogelijk om jullie problemen op te lossen.

Podcast: In connectie met paarden

Deze podcast is speciaal voor bewuste paardenliefhebbers die het plezier met hun paard op nummer 1 hebben staan!

Wil jij je paard nóg beter begrijpen en ben je niet bang om ook naar jezelf te kijken?