Soms zijn we zo gefocust op prestaties en op hoe dingen ‘moeten’ dat we vergeten om te genieten van onze hobby. Haal de druk eraf en doe af en toe eens iets anders met je paard.
Heb je een volle agenda en ren je van hot naar her? Grote kans dat je deze stress ook op stal ervaart. Misschien ‘moet’ je een X aantal keer per week rijden of longeren, heb je eigenlijk te weinig tijd en werkt je paard niet mee zodra jij haast hebt. Tijd om te vertragen. Neem bijvoorbeeld eens ruim de tijd om het voer klaar te maken, je paard uitgebreid te borstelen of lekker met hem te grazen. Als dit idee veel weerstand bij je oproept, dan is de kans groot dat jij juíst iemand bent die wel wat vertraging kan gebruiken. We hebben vaak het gevoel dat we meer bereiken door meer te doen, maar de grap is dat je meer bereikt door af en toe eens wat minder te doen.
Paarden worden mentaal gestimuleerd door variatie en vrijheid in de training. Als je bijvoorbeeld veel uren in het zadel doorbrengt, kun je dat afwisselen met grondwerk. Je gaat daardoor op een andere manier naar je paard kijken en het kan de connectie met je paard versterken. Heb je weleens geëxperimenteerd met keuzevrijheid? Je kunt je paard bijvoorbeeld leren dat hij weg mag lopen als hij even genoeg heeft gehad. Paarden raken mentaal vaak sneller ‘vol’ dan wij denken en een time-out kan dan heel prettig zijn. Het helpt jou ook om te onthaasten, want je hebt er geduld voor nodig. Nu denk je misschien: ‘Ja dag, dan komt hij niet meer bij me terug!’. Niets is echter minder waar. Als paarden ‘nee’ mogen zeggen, kiezen ze juist vaker voor ‘Ja’.
Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld? Je kunt met grondwerk eindeloos variëren. Je kunt aan de hand of aan de lange lijnen oefeningen doen om de balans van je paard te verbeteren, zoals een slalom met pionnen, lichaamsbewustzijn vergroten met balanskussens of de achterhand activeren met balkjes. Je kunt hierbij ook ter afwisseling met een target en voerbeloningen werken in plaats van met druk. En wat dacht je van hersenwerk om zijn zintuigen te stimuleren? Of samen voetballen? Laat ‘hoe het hoort’ los en ga samen op ontdekking.
Een paard dat mag spelen en af en toe ‘niks’ mag doen, is veel meer een ‘happy athlete’ dan een paard dat mentaal minder geprikkeld wordt , omdat hij vaak hetzelfde moet doen. Als we teveel bezig zijn met de fysieke training van het paard, vergeten we soms de mentale kant. Lichaam en geest werken nauw samen. Als er hard gewerkt wordt, mag (moet) er ook ruimte zijn voor rust, afwisseling en lol. Zo blijft je paard mentaal in balans. En jij trouwens ook. Veel plezier!