Je wilde een ongecompliceerd paard kopen waar je alles mee kan. Uiteindelijk koop je een paard volledig op gevoel en je weet direct: dit is hem! Hij voldoet niet helemaal aan het lijstje dat je had opgesteld, maar hey het voelt goed en daar gaat het om. Grote kans dat dit paard inderdaad niet voor niks in je leven is, maar misschien niet om de redenen waar je op had gehoopt.
Liefde op het eerste gezicht
We vallen niet voor niets voor een bepaald paard. Ik denk dat het vergelijkbaar is met verliefd worden op een ander mens. Er is een bepaalde aantrekkingskracht, een bepaald gevoel van: wij horen bij elkaar. Je kunt nog zulke mooie eisenlijstjes opstellen (voor een paard of partner), maar uiteindelijk is het dát gevoel waardoor je voor dat ene paard of die ene persoon kiest. De vraag is alleen wel: in hoeverre kun je je eisenlijstje vervolgens loslaten?
Wat als het na de aankoop toch tegen valt?
Stel je bijvoorbeeld voor dat je een paard hebt gekocht waar je uiteindelijk graag mee op wedstrijd wilt, maar als je hem eenmaal een paar weken hebt, blijkt hij alles behalve makkelijk te rijden. Hij draait weg als je wilt opstappen en geeft soms een flinke bok tijdens het rijden. Dat belooft niet veel goeds voor het rijden van een proefje. Je hebt in mijn ogen in zo’n situatie twee keuzes: je houdt stug vast aan je wens om binnenkort op wedstrijd te gaan en zet door, ongeacht hoe hij zich gedraagt. Of je kiest ervoor om wedstrijden op de langere baan te schuiven en eerst uit te zoeken waarom je paard geen plezier lijkt te hebben in het rijden.
De oorzaak van het probleem vinden
De oplossing kan simpel zijn, maar vaak heb je dit niet zo 1,2,3 ‘gefikst’. Het paard in dit voorbeeld kan bijvoorbeeld pijn hebben in zijn lijf (grote kans), maar waar? En moet je dan bij een dierenarts zijn, bij de zadelmaker of bij een behandelaar? Het paard kan ook een negatieve associatie hebben met rijden, omdat hij vroeger niet vriendelijk is gereden. En misschien heb jij wel veel spanning en reageert dit gevoelige paard daar op. Er zijn veel oorzaken mogelijk en ook nog combinaties van die oorzaken.
Geduld: een lange adem kan het je zoveel brengen
Niet gek als af en toe de gedachte ‘Waarom heb ik dit paard in hemelsnaam gekocht?’ in je opkomt. En het is ook niet vreemd als je op een gegeven moment de wanhoop nabij bent en dit paard weer te koop zet. Als je echter een lange adem hebt, dan is een paard zoals in dit voorbeeld juist een paard dat je zóveel kan brengen. Hij nodigt je namelijk uit om meer in contact te komen met jezelf. Hoe? Doordat je verwachtingen en doelen overhoop gehaald worden. In plaats van je daar tegen te verzetten, kun je je daar ook aan overgeven. Vertragen, loslaten en vertrouwen dat het loopt zoals het mag lopen. En ja, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar kan je zoveel moois opleveren!
Krijg een diepere verbinding met je paard
Als het je lukt om deze weg te kiezen, dan zal dat zorgen voor een diepere verbinding met je paard. Je stelt je namelijk open voor hem; voor wat hij aangeeft en durft daarbij ook naar jouw eigen rol te kijken. Je ziet hem voor wie hij is en hij voelt zich gehoord. Een mooiere connectie kun je niet met elkaar krijgen. Het is vaak juist de ‘shit’ die ervoor zorgt dat je jezelf verder kunt ontwikkelen én dat je de band met je paard kunt versterken. Samen op zoek naar antwoorden en OK zijn met de route die jullie volgen; op jullie manier en op jullie tempo. Het mooie is dat je hierin áltijd een keuze hebt. Dus waar kies jij voor?