Vuurwerk en paarden: zo beperk je de stress

Vuurwerk en paarden: zo beperk je de stress

Veel dierenliefhebbers zien met een knoop in hun maag Oud &Nieuw tegemoet. Katten die zich onder het bed verstoppen, honden die trillend in een hoekje zitten en paarden die op hol slaan. Het hoogtepunt (of dieptepunt) van al het vuurwerk vindt op 1 januari om 00.00 uur plaats, maar in veel regio’s wordt weken daarvoor al flink geknald. Wat kun je doen om stress bij je paard zo veel mogelijk te beperken?

Het zou fijn zijn als er één leidraad bestaat die voor elk paard perfect werkt. Helaas is dat niet zo, omdat elk paard en elke situatie anders zijn. Als je paard in de aanloop naar de jaarwisseling al erg schrikkerig is vanwege de knallen, dan is het aan te raden om met hem te oefenen met vuurwerk. Uiteraard steek je niet meteen een rotje af naast je paard, maar werk je stap voor stap. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met knalgeluiden op je telefoon, terwijl jij op een afstandje staat. Ik zou het paard loslaten in de bak of aan een lange lijn vastklikken, zodat hij de ruimte heeft om weg te lopen als zijn spanning te hoog oploopt. Je kunt het vergelijken met iemand die jou laat kiezen of je iets waar je bang voor durft te benaderen. Stel dat deze persoon jou stevig vasthoudt, zodat je geen keuze hebt, dan loopt jouw spanning alleen maar verder op.

Deze training kun je rustig verder uitbouwen door eerst het geluid steeds dichterbij te brengen, vervolgens wellicht met rook te combineren en uiteindelijk zou je op afstand echt vuurwerk kunnen proberen. Let op: ik vertel dit nu in een notendop, maar een dergelijke training vergt tijd én heel goed naar je paard blijven kijken. Je wilt zijn angst tenslotte verminderen in plaats van erger maken. Als je nu nog moet beginnen met vuurwerktraining, dan is de kans groot dat je het niet meer redt voor de komende jaarwisseling. Dan is het alvast een mooi voornemen voor volgend jaar.

Voor Oudjaarsdag is het belangrijk dat je je bewust bent van de situatie waarin jouw paard zich normaal gesproken het meest op zijn gemak voelt. Het vuurwerk gaat stress opleveren, daar kun je niks aan doen, maar je kunt je paard wel helpen om Oud & Nieuw met een zo leeg mogelijk stressemmertje in te gaan. Zo kan hij het geknal beter verwerken, dan wanneer hij daarvoor al gestrest rondliep. Het ene paard voelt zich volledig op zijn gemak in vrijheid in de kudde, terwijl een ander juist fijn kan ontspannen op stal. Het is vaak ook maar net wat het paard gewend is. Op stal kun je de lichten aandoen en de radio aanzetten, zodat de flitsen en knallen minder zicht- en hoorbaar zijn. Maar op stal kan een paard, dat van nature op de vlucht slaat bij gevaar, niet vluchten. Dat kan de stress juist weer doen oplopen. Ook zie ik vaak dat paarden die in een kudde staan graag willen zien waar het mogelijke gevaar vandaan komt. Ze komen bijvoorbeeld uit hun schuilstal gerend om de situatie te observeren. De mogelijkheid om dat te doen, geeft hen rust.

De ‘ideale’ situatie is voor elk paard anders. Veel mensen willen hun paard het liefst binnen hebben, ver weg van de knallen en flitsen. Deze keuze snap ik volledig, zeker als je paard op een plek staat waar de vuurpijlen en strijkers hem letterlijk om de oren vliegen. Als je paard op een redelijk veilige plek staat, dan is het goed om vanuit de ogen van jouw paard te blijven kijken. Als hij de stal afbreekt, omdat binnen staan veel stress geeft, dan kan hij beter buiten staan met zijn kudde. Is hij helemaal OK met op stal staan, dan kun je dat natuurlijk prima doen. In alle gevallen is het fijn als je paard voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft en omringd is door paarden bij wie hij zich op zijn gemak voelt. Als je zelf bij je paard aanwezig bent met Oud & Nieuw probeer dan ook zoveel mogelijk rust uit te stralen. Een paard dat erg veel stress heeft, kan ook nog ondersteund worden met rustgevende kruiden, zoals kamille of valeriaan. Hier zou ik wel minimaal twee weken van tevoren al mee beginnen. Ik wens jou en je paard(en) een rustige jaarwisseling toe!